GY.I.K.

Gyakran ismételt kérdések

Az értékbecslések a szakértés lezárását követően 90 napig érvényesek. Ha ezen túlmenően is szükség lenne az értékbecslésre, akkor érték-felülvizsgálat kérhető az értékbecslőtől.

 

A „duplakomfort”, mint fogalom a hétköznapokban, illetve az ingatlanhirdetésekben elterjedt kifejezés, mellyel a tulajdonosok, vagy hirdetők azt érzékeltetik, hogy az adott ingatlanban kettő, vagy annál több fürdő található.

A „duplakomfortos” kifejezés nem jogi fogalom. Ilyen komfortfokozat hivatalosan nem létezik.  A komfortfokozatokról az 1993. évi LXXVII. A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény rendelkezik. Ez alapján megkülönböztetünk összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfort nélküli lakást.

Ennek nagyon egyszerű oka van: az ingatlan értékét felelőséggel ekkor még nem lehet tudni. Természetesen a gyakorlott értékelőben már körvonalazódik egy tól-ig értéksáv, de a valós piaci értéket számos tényező fogja befolyásolni. Pl.: hasznos alapterület, építés kora, felújítások, átépítések, műszaki állapot, telek nagyság, terhek, korlátok, jogok… stb, stb, és nem utolsó sorban az adott település ingatlanpiaci (kereslet-kínálati) viszonyai. A vizsgált ingatlant 3-5 db, vele összemérhető és az értékelő által jól ismert ingatlanokkal hasonlítja össze. Ehhez adatokat és különböző információkat szükséges begyűjtenie.  Csak ezt követően készíti el az értékbecslést, amelyben mindent dokumentál.